Huureenbox

Op uitwisseling – hier kun je als student aan denken

Op uitwisseling – hier kun je als student aan denken
HuurEenBox • 15 Jan 2020

Een van de mooiste ervaringen tijdens je studentenleven is misschien wel het volgen van een exchange program. Veel opleidingen bieden studenten de mogelijkheid om op uitwisseling te gaan naar het buitenland. Maar voordat je op pad gaat, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Wij hebben een aantal tips voor je klaarstaan voordat je buitenlandse avontuur begint.

Visum

Wanneer je op uitwisseling gaat, is het belangrijk om je visum op tijd te regelen. Soms duurt het een aantal weken voordat alles is afgerond. Laat je goed inlichten bij je opleidingsinstituut over de benodigde documenten. Mochten zij daar weinig informatie over hebben, lees je dan goed in op de overheidswebsites van het land.

Tip: Er zijn visumbureau’s in Nederland die je kunnen helpen met je visumaanvraag. Dit kost wat meer, maar dan weet je zeker dat alles goed geregeld is. 
 

Vaccinaties

Het is ook belangrijk om je gezondheid niet te vergeten. De GGD geeft advies welke inentingen verplicht zijn en welke optioneel per regio en/of land.

Tip: Sommige verzekeringsmaatschappijen vergoeden (tot een bepaald bedrag) je vaccinaties. Het is handig om uit te zoeken of inentingen bij jouw zorgpakket inbegrepen zijn, dat zou een hoop kosten kunnen besparen.
 

Vliegtickets

Zodra je weet waar en wanneer je gaat beginnen met je avontuur in het buitenland, is het verstandig om je vliegticket(s) te boeken. Vaak kun je goedkoper vliegen als je zo vroeg mogelijk boekt. Je zou een vliegticket kunnen opzoeken via websites die tickets vergelijkt van verschillende maatschappijen.

Tip: Let wel op of je ruimbagage bij de prijs inbegrepen is. Dan kom je niet voor onverwachte kosten te staan.
  

Verzekering

Er zijn verschillende organisaties die speciaal voor studenten een verzekering aanbieden die je goed dekken in het buitenland. Mocht er iets aan de hand zijn, dan weet je in ieder geval zeker dat alles goed geregeld is.

Tip: Neem even contact op met je huidige verzekering, of zij niet al een pakket voor jouw situatie hebben.
 

OV vergoeding

Het mooie van het studentenreisproduct is dat je ook een vergoeding krijgt als je niet gebruik maakt van het Nederlandse openbaar vervoer. Dit regel je via Mijn DUO. Met de ov-vergoeding heb je weer een mooi zakcentje die je in het buitenland goed kunt gebruiken!

Tip: Vergeet er niet aan te denken om je studentenreisproduct op je ov-chipkaart stop te zetten.
 

Huisvesting in het buitenland

Afgelopen jaar was er in het nieuws dat er een groot te kort is aan studentenwoningen in Nederland. Buitenlandse studenten waren daardoor genoodzaakt hun studie stop te zetten, omdat ze geen kamer konden vinden. Dit wil je natuurlijk voorkomen als je zelf naar het buitenland gaat. Lees je daarom goed in over de huidige woonsituatie daar. Vaak kan het instituut van jouw uitwisseling je helpen om een geschikte woonruimte te vinden.

Tip: Bekijk eens Facebookpagina’s waar mensen beschikbare kamers online zetten. Deze kamers hebben vaak geen extra kosten en betaalbaarder. 
 

Studentenkamer in Nederland

Nu alles geregeld lijkt te zijn, sta je nog voor een belangrijke keuze: wat doe je met je studentenkamer in Nederland? Ga je de kamer onderverhuren of het contract opzeggen? Er zijn genoeg websites en Facebookpagina’s te vinden die jou kunnen helpen een geschikte kandidaat te vinden.

Tip: Soms is het mogelijk om via het International Office van je opleiding je kamer te onderverhuren. 
 

Wat Huurenbox voor jou kan betekenen tijdens je uitwisseling

Het kan zijn dat je liever je persoonlijke spullen niet achterlaat bij een vreemde als je jouw studentkamer gaat onderverhuren. Of je hebt toch je kamer opgezegd en je weet niet zo goed waar je spullen tijdens je uitwisseling moet laten. Huureenbox kan je helpen met het (tijdelijk) opslaan van je bezittingen. Ook voor mensen die een tussenjaar, stage, taalcursus of vrijwilligers werk in het buitenland willen gaan doen, is dit een ideale oplossing.

Niet helemaal zeker hoeveel ruimte je nodig hebt? Neem dan contact op met een van onze medewerkers. Zij helpen je de juiste ruimte te vinden.

Tip: Haal je meubels zoveel mogelijk uit elkaar. Zo kun je meer stapelen en heb je minder opslagruimte nodig. Dat past vast en zeker bij je studentenbudget!


Lees ook deze tips

Vragen?

Bel ons op 085 05 13 201